ANTIOKSÜDANDID
Antioksüdandid on molekulid, mis suhtlevad vabade radikaalidega, et neid kahjutuks teha ja hoida ära vigastused, mida nad võivad tekitada. Ilma antioksüdantide vastutegevuseta võivad vabade radikaalide põhjustatud kahjud ajapikku muutuda pöördumatuks. Muidugi oleks palju tõhusam, kui kahjul ei lastaks üldse tekkida, sest ajapikku hakkavad – vananemisteooria kohaselt – rakud oma taastusvõimet kaotama.
Uuringud on avastanud, et põhjused miks peaksite kasutama astaksantiini oma dieedis lähevad kaugemalt kui lihtsalt vananemisprotsesside edasi lükkamine. Samad asjad, mis toovad meile õnne ja rõõmu – füüsiline aktiivsus, värske õhk, positiivne mõtlemine ja antioksüdandid –parandavad samuti meie heaolu ja rakkude eluiga. Antioksüdandid kaitsevad meid südamehaiguste eest ennetades madala tihedusega lipoproteiinide oksüdatsiooni, tuntud ka kui halb kolestorool. Oksüdeeritud kolestorool kahjustab artereid. Sajad uuringud on seostanud antioksüdantide kasutamist vähi (eesnäärme, käärsoole, kopsu) arengu ja teiste degeneratiivsete haiguste edasi lükkamisega, kaasarvatud Alzheimeri arengu aeglustamine, kollatähni degeneratsiooni (pimeduse peamine põhjus) ja läätsekae eest kaitsemine.
Itaalia toitumisspetsialistid on kinnitanud eelnevaid kahtlusi – masstoodetud puu- ja juurviljad sisaldavad märkimisväärselt vähem antioksüdante kui mahetoodetes. Pärast laia valiku orgaaniliselt kasvatatud puu- ja juurviljade, nagu ka piima ja punase veini võrdlemist järeldasid itaallased, et orgaanilistel toodetel on palju kõrgem antioksüdantide kogus ORAC(vaata seletust lisast) kui masstoodetud toodetes. Enamgi veel, antioksüdantide tase tõusis tunduvalt kiiremini grupis, mis kasutas orgaanilisi tooteid. See on veel üks kinnitus tänapäeva hiiglaslikust vahest vabade radikaalide ja antioksüdantide, mis on nende ainus vastumürk, vahel.
Keeruline on vähendada vabade radikaalide allikaid, kuid tarbitavate antioksüdantide kogus on täielikult meie enda teha! Kõige olulisemad antioksüdandid, mida igapäevaselt tarbida, on E- ja C-vitamiinid ja karotenoidid. Kõige võimsam teada olev antioksüdant on astaksantiin, mis on karotenoid, mida saadakse mikrovetikatest. On olemas rohkem tuntud, kuid vähem võimekaid karotenoide: beeta-karoteen (saadakse erkoranžidest porganditest), lükopeen (leidub punases tomatis) ja zeaksantiin (leidub helekollases maisis).
Astaksantiin on kõige võimsam vabade radikaalide jahtija kõigist antioksüdandi molekulidest, mis kunagi avastatud ja uuritud: see on 65 korda tugevam, kui C-vitamiin; 14 korda tugevam kui E-vitamiin; 54 korda tugevam kui beeta-karoteen; 20-50 korda tugevam kui sünteetiline astaksantiin.
1. ORAC value – hapniku imendumise maht. Meetod, millega mõõdetakse antioksüdantide mahtu toiduainetes.
2. OXYGEN FREE RADICAL SCAVENGING ABILITIES OF VITAMINS C, E, b-CAROTENE, PYCNOGENOL, GRAPE SEED PROANTHOCYANIDIN EXTRACT AND ASTAXANTHINS IN VITRO. Debasis Bagchi, Ph.D. Pharmacy Sciences, Creighton University School of Health Sciences, June 2001